5 tips voor het schoonmaken van een snijplank:
1. Direct na gebruik schoonmaken:
- Spoel een snijplank altijd direct na gebruik af met warm water en afwasmiddel.
- Gebruik een afwasborstel om etensresten te verwijderen.
- Spoel de snijplank goed af met water.
2. Desinfecteren:
- Desinfecteer de snijplank na het snijden van rauw vlees, gevogelte of vis.
- Dit kan met een oplossing van water en waterstofperoxide. Doe dit in een sprayflacon en bewaar het in het gootsteenkastje. Zo heb je het altijd bij de hand.
- Spray de snijplank in en laat het even inwerken. Ong. 10 minuten.
- Spoel de snijplank goed af met water en afwasmiddel.
3. Even laten weken:
- Laat de snijplank in een sopje van warm water en afwasmiddel weken als deze erg vies is.
- Laat de snijplank 15-30 minuten weken.
- Spoel de snijplank goed af met water.
4. Citroen en zout:
- Wrijf met een halve citroen over de snijplank om vlekken en geuren te verwijderen.
- Strooi wat zout op de snijplank en schrob met een citroenhelft.
- Spoel de snijplank goed af met water.
- Zo krijg je een houten snijplank ook goed schoon!
5. Baking soda:
- Maak een pasta van baking soda, water en een beetje afwasmiddel.
- Wrijf met de pasta over de snijplank om vlekken en geuren te verwijderen.
- Spoel de snijplank goed af met water.
Extra tips:
- Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want deze kunnen de snijplank beschadigen.
- Houten snijplanken kun je het beste met de hand afwassen.
- Was ook een plastic snijplank met de hand af. Plastic snijplanken kunnen in een vaatwasser krom trekken.
- Bewaar snijplanken rechtop en niet aan elkaar geplakt zodat ze goed kunnen drogen.
Het beste gebruik je voor groente, vis en vlees een andere snijplank. Dat kan bijvoorbeeld handig door onderstaande sets.
Reactie plaatsen
Reacties