Een frisse start: De keuken opruimen en organiseren

Gepubliceerd op 3 januari 2025 om 10:11

Een frisse start: De keuken opruimen en organiseren

De keuken, het hart van ons huis. Hier wordt gekookt, gegeten en vaak ook gezellig bij elkaar gezeten. Maar een opgeruimde keuken werkt gewoon veel prettiger! In deze eerste week van onze opruimchallenge gaan we ons volledig focussen op het organiseren van jouw keuken. Laten we samen zorgen voor een ruimte waar je met plezier aan de slag gaat.

Deze frisse start hoor bij de 30-dagen opruimchallenge. Check via onderstaande button meer over deze frisse start!

De keuken onder de loep

Dag 1: Kastjes

Begin met het legen van al je keukenkastjes. Ja, echt alles eruit! Dit geeft je een goed overzicht van wat je allemaal hebt en wat je misschien al een tijdje niet meer gebruikt.

  • Sorteer: Verdeel de inhoud in verschillende stapels:
    • Bewaren: Dit zijn de spullen die je regelmatig gebruikt en wilt houden.
    • Weggeven: Spullen die nog goed zijn, maar waar je geen gebruik meer van maakt, kunnen naar een goed doel of worden verkocht.
    • Weggooien: Oude, kapotte of producten over de datum horen in de prullenbak.
  • Schoonmaken: Maak de kastjes grondig schoon voordat je de spullen weer terugplaatst. Zorg dat alles goed droog is.
  • Terugplaatsen: Plaats de spullen die je wilt bewaren op een logische plek. Groepeer bijvoorbeeld alle bakjes bij elkaar en alle kruiden op één plank. Spullen die je vaak gebruikt zet je op een plek waar je makkelijk bij kan.

Dag 2: Lades

Lades kunnen snel een rommeltje worden. Tijd om daar eens naar te kijken!

  • Leegmaken: Haal alle lades leeg.
  • Sorteer: Sorteer het bestek, servies en keukengerei, los van elkaar. En check gelijk wat er niet meer gebruikt wordt en dus weg kan. 
  • Schoonmaken: Maak de lades schoon voordat je de spullen weer terugplaatst. 
  • Organiseer: Gebruik bestekbakken, servieshouders of andere organizers om alles netjes op zijn plek terug op te ruimen.

Dag 3: Koelkast en vriezer

De koelkast en vriezer zijn vaak de grootste verzamelaars van oude etenswaren. Belangrijk dus om regelmatig te checken.

  • Leegmaken: Haal alles uit de koelkast en vriezer. Haal de stekker uit het stopcontact. Zo kan de vriezer ook ontdooien.
  • Sorteer: Gooi weg wat over datum is of niet meer goed is.
  • Schoonmaken: Maak de koelkast en vriezer grondig schoon met een milde reiniger.
  • Organiseer: Plaats de etenswaren op een overzichtelijke manier. Groepeer bijvoorbeeld alle groenten bij elkaar en alle vleesproducten apart.

Dag 4: Het aanrecht

Het eerste wat je in de keuken ziet is het aanrecht. Wanneer deze volstaat oogt de keuken rommelig. 

  • Leegmaken: Haal alles van het aanrecht. 
  • Schoonmaken: Maak het aanrecht grondig schoon met een sopje.
  • Organiseer: Plaats zo min mogelijk terug op het aanrecht. Hopelijk heb je op dat 1 en 2 ruimte kunnen vrijmaken zodat je hier nog e.e.a. kwijt kan, maar kijk ook goed naar wat je echt nog wel gebruikt of wat weg kan.

Tips:

  • Investeer in goede organizers: Dit maakt het opruimen en organiseren een stuk makkelijker.
  • Maak er een gewoonte van: Probeer elke week even door je koelkast en voorraadkast te gaan om te checken of alles nog goed is en wat je kunt gebruiken die week.

Door deze stappen te volgen, creëer je een opgeruimde en georganiseerde keuken en dat brengt rust!  

Checklist:

Checklist Opruimen Keuken 1 Xlsx
Excel – 56,3 KB 118 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.