Een schone keuken is belangrijk, je maakt er immers dagelijks je eten in klaar. Eerder deelde ik al eens snelle keuken reset van 10 minuten welke ik zelf dagelijks doe, maar af en toe is het ook nodig om de keuken even grondig aan te pakken. Zie hieronder het stappenplan.
Stap 1: De keuken opruimen
Uiteraard begin je met het opruimen van de keuken. Als je het helemaal uitgebreid wilt doen neem je gelijk de inhoud van de keukenkastje en de voorraadkast mee. Staan daar spullen in die je eigenlijk helemaal niet meer gebruikt of die over datum zijn, gooi dit dan gelijk weg of geef het aan iemand die het goed kan gebruiken (mits niet over de datum uiteraard).
Maak ook een sopje van warm water met allesreiniger en maak met een (microvezel)doek de binnen- en buitenkant van de kastjes schoon. Droog na met een droge doek.
Stap 2: Fornuis schoonmaken
Veeg eerst alle voedselresten, kruimels etc, van het fornuis met een stuk keukenpapier. De pandragers kun je in de vaatwasser zetten, maar heb je geen vaatwasser dan kunnen ze ook prima worden schoongemaakt in de wasbak met een borstel in een sopje met afwasmiddel. In hetzelfde sopje kun je de gaspitten laten weken. Aangekoekt vuil wordt zo goed losgeweekt.
Het gasfornuis zelf kun je schoonmaken met een speciale ontvetter, maar een sopje van warm water en afwasmiddel of kristalsoda ontvet ook prima!
Heb je een keramische- of een inductie kookplaat? Wees dan iets voorzichtiger met schoonmaakmiddelen. De platen kun je prima schoonmaken met alleen een vochtige doek en vervolgens nadrogen met een droge doek. Blijven er aangekoekte plekken op zitten, dan kun je deze eventueel eraf schrapen met een speciale glasschraper, wees hier uiteraard heel voorzichtig mee. Er zijn ook speciale reinigingsdoekjes om de kookplaat dagelijks mee schoon te maken, zo kun je het goed bijhouden.
Stap 3: Oven schoonmaken
Hier schreef ik eerder een stappenplan voor!
Stap 4: Afzuigkap schoonmaken
In principe kun je een RVS of een aluminium afzuigkap op dezelfde manier schoonmaken. Heb je een afzuigkap van chroom, dan moet je extra voorzichtig zijn, hier ontstaan snel krassen op. Chroom kun je schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep of gewoon met alleen een beetje water en een zachte doek.
Begin met het loshalen van de filters. Heb je een vaatwasser, dan kun je de filters hierin doen, maar je kan ze net zo makkelijk in de gootsteen leggen met een flinke scheut azijn en wat soda. Dit onvet de boel lekker en misschien nog wel beter dan in de vaatwasmachine!
Ook op de buitenkant van de afzuigkap zal veel vet zitten. Dit is goed schoon te maken met een sopje en een ontvetter zoals afwasmiddel, kristalsoda of met azijn!
Heb je een RVS afzuigkap? Dan kunnen je deze mooi streepvrij krijgen door de afzuigkap in te smeren met een beetje babyolie.
Stap 5: Gootsteen schoonmaken
Met baking soda en/of afwasmiddel kom je al een heel eind. Baking soda heeft een licht schurend effect. Je kan uiteraard ook een ander schuurmiddel gebruiken, maar pas op voor krassen. Eventuele kalkaanslag kun je insmeren met een antikalkmiddel of een citroen. Die laatste werkt perfect en is nog duurzaam ook :)
Stap 6: Koelkast schoonmaken
Hier schreef ik eerder een stappenplan voor!
Stap 7: Diepvries schoonmaken
Sommige vriezers kunnen het vanzelf, maar heb je deze luxe niet, dan zal je ongeveer 4x in het jaar de vriezer moeten ontdooien. Bereid je eerst goed voor. Leg een grote handdoek op de grond en pak er eventueel een lekbak bij. Een ijskrabber is ook handig om ijs mee weg te halen. Zet dan de vriezer uit en haal de vriezer leeg. Een koeltas of koelbox is handig, zo kun je hier de etenswaren in bewaren. Check gelijk of er producten inliggen die weg kunnen. Vervolgens wacht je tot het ijs smelt. Dit proces kun je ook versnellen door bijvoorbeeld een bakje met heet water in de vriezer te plaatsen of een speciale diepvriesontdooier te gebruiken. Wanneer al het ijs weg is kun je de vriezer schoonmaken met een sopje met bijvoorbeeld afwasmiddel of soda. Droog daarna na met een droge doek. Vervolgens kan de vriezer weer worden aangezet en worden ingeruimd.
Stap 8: Vaatwasser schoonmaken
De vaatwasser heeft zelf ook af en toe een schoonmaakbeurtje nodig. Voedselresten, vet en zeep hopen zich op in de machine en dit kan ervoor zorgen dat de machine minder goed zijn werk doet en muf gaat ruiken.
Om te beginnen zet je de vaatwasser uit en haal je de stekker uit het stopcontact. Vervolgens haal je de filters los en deze leg je in een bak met warm water en wat afwasmiddel of soda met een scheut azijn. Laat dit zo even goed weken. Ondertussen maak je de randen en rubbers van de vaatwasser goed schoon. Dit kan met een (microvezel)doek en een sopje van afwasmiddel of soda.
Als de filters schoon zijn plaats je ze terug in de machine en laat je de vaatwasser leeg draaien op het heetste wasprogramma met een scheut azijn en wat soda in de machine. Dit kun je het beste elke maand even doen. Je zult zien dat na deze schoonmaakbeurt de vaat weer stralend uit de vaatwasser komt!
Vergeet niet het koffiezetapparaat en de waterkoker te ontkalken.
Stap 9: Airfryer schoonmaken
Hier schreef ik eerder een artikel over, lees hier hoe je een airfryer goed schoonmaakt!
Stap 10: Frituurpan schoonmaken
En naast de airfryer hebben we natuurlijk ook nog het frituurtje staan :) Let op, begin pas met schoonmaken als de frituurpan volledig afgekoeld is! Veel frituurpannen kunnen bijna in zijn geheel in de vaatwasser, dat is erg fijn. Heb je geen vaatwasser, dan kun je de frituurpan ook prima schoonmaken met een sopje van soda en wat afwasmiddel. Dit ontvet ook goed. Neem hier ook de buitenkant van de mee pan af.
Let op: Doe het warmte element nooit in een bak met water! Het warmte element kun je wel afnemen met een vochtige doek.
Voor je aan de slag gaat moet natuurlijk nog wel even het vet eruit worden geschept of gegoten. Bewaar altijd de vorige verpakking, hier giet je namelijk makkelijk het frituurvet weer in terug. Vast frituurvet kun je in oud papier doen. Gooi frituurvet nooit in de gootsteen of in het toilet. Frituurvet kun je bij de meeste supermarkten inleveren. En dat is wel zo makkelijk!
Wat je ook kan doen is de binnenkant en het mandje van de frituurpan schoonmaken met een vaatwastablet. Maak de frituurpan eerst zoveel mogelijk vetvrij. Vul daarna de frituurpan met ongeveer driekwart (heet) water en gooi hier een vaatwastablet bij. Vervolgens zet je de frituurpan aan op 90 graden. Laat dit even zo staan en leeg daarna de frituurpan en spoel de pan schoon met heet water. Pas hierbij wel op dat je je niet verbrand want 90 graden is heet!
Stap 11: Aanrecht schoonmaken
Uiteraard gaat er elke dag al wel een doekje over het aanrecht, maar zo nu en dan moet het ook nog even grondig gebeuren. Het is hierbij belangrijk dat je met schoonmaakproducten goed op let dat je de juiste producten gebruikt voor het materiaal van het aanrechtblad. Voor een natuurstenen aanrechtblad kun je bijvoorbeeld een speciale aanrechtreiniger gebruiken en vervolgens een aanrechtbladbeschermer. Bij een houten blad gebruik je liever een niet al te natte doek en een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep of afwasmiddel. En voor een kunststof aanrechtblad is een sopje met afwasmiddel ook voldoende en eventueel kun je hiervoor ook een beschermer gebruiken. Maak voor het schoonmaken van het aanrecht eerst het aanrecht helemaal leeg. Droog het blad af met een zachte droge doek.
Vergeet de prullenbak niet! Lees hier hoe je makkelijk de prullenbak schoonmaakt.
Als laatste pakken we de vloer nog even aan. Eerst even goed stofzuigen of een bezem er doorheen, dat kan natuurlijk ook. En vervolgens nog even de vloer dweilen.
Heerlijk zo! De keuken is weer spic en span!
Keuken schoonmaken - Het stappenplan
« De bank schoonmaken Groene aanslag van tuintegels verwijderen »
Reactie plaatsen
Reacties