Frituurpan schoonmaken: Tips voor een schone pan!

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 13:03

Een vers frietje uit net nieuw frituurvet, dat is toch wel het allerlekkerste! Helaas is het verschonen van een frituurpan nou niet het allerleukste klusje, maar met dit stappenplan is het zo gefixt! 

In dit artikel lees je hoe je jouw frituurpan eenvoudig en makkelijk schoonmaakt. 

Afkoelen en legen

Zodra je klaar bent met frituren, trek je de stekker eruit en laat je de olie of het vet goed afkoelen. Pas als het niet meer heet is kun je het in een hittebestendige container gooien, of in de vorige fles waar het frituurvet in zat: bewaar deze dus altijd goed, dat is wel zo handig!

Let op: Gooi het vet nooit weg in een gootsteen of in het toilet! Het beste breng je het oude frituurvet naar een recyclepunt. Vaak vind je er al eentje bij de supermarkt of in de milieustraat van je gemeente! Mocht dat niet lukken dan kun je het bij het restafval gooien. 

Verwijder aangebrande restjes

Verwijder na het afgieten van de olie aangebrande restjes van de bodem, wanden en het mandje van de frituurpan. Gebruik hiervoor een spatel en wat keukenpapier. Laat de pan daarna volledig afkoelen.

In de vaatwasser of met de hand afwassen? 

Voor de meeste frituurpannen geldt tegenwoordig wel dat de meeste onderdelen in de vaatwasser kunnen, maar met de hand is het ook zo gedaan.:

  • Vul de pan met heet water en voeg er een vaatwastablet aan toe of een paar flinke scheppen baking soda. Zorg ervoor dat het mandje ook in de pan hangt, die wordt dan gelijk ook schoon. Zet de pan vervolgens aan voor 10 minuten op 90 graden.
  • Haal na 10 minuten de stekker weer uit het stopcontact en leeg de pan. Eventueel kun je dit nogmaals herhalen, indien nodig. 
  • Spoel de pan en het mandje goed na met heet water en veeg alles schoon met keukenpapier. 
  • Voor de buitenkant van de pan kun je een sopje maken van afwasmiddel en eventueel ook een schepje baking soda. Dit ontvet super goed. 
  • Het verwarmingselement kun je eventueel voorzichtig schoonmaken met een zachte (oude tanden) borstel mocht dit nodig zijn. Neem het vervolgens af met keukenpapier.

Uiteraard zijn er ook speciale reinigers zoals de reinigers hieronder. Deze zou je kunnen gebruiken wanneer bovenstaande niet meer werkt!  

 

Extra tips:

  • Ververs frituurolie- of vet regelmatig. De frequentie hangt af van hoe vaak je frituurt. Als richtlijn geeft Het Voedingscentrum aan: vervang de olie na 5-7 frituurbeurten.
  • Laat de frituurpan na elk gebruik afkoelen en maak de buitenkant en het mandje schoon. Zo voorkom je dat aangekoekte resten hard worden en moeilijker te verwijderen zijn.
  • Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen, want deze kunnen de antiaanbaklaag van de frituurpan beschadigen.

Met deze tips houd je jouw frituurpan lekker schoon en fris. Zo kun je keer op keer genieten van een vers frietje!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.